Allvarliga olyckor vanligare bland äldre byggnadsarbetare

Uppdaterad
Publicerad

Äldre byggnadsarbetare drabbas oftare av allvarliga olyckor än yngre. Det visar en ny forskningsstudie som tittat på orsakerna bakom olyckorna.

I fjol skadades omkring 3.300 byggnadsarbetare enligt statistik från Arbetsmiljöverket. Det gör branschen till en av Sveriges farligaste arbetsplatser. När forskare på Luleå tekniska universitet (LTU) nu har tittat på vad som ligger bakom de allvarliga olyckorna kan man se att ålder spelar in. Även om arbetslivserfarenhet minskar risken för olyckor så är det ändå de äldre som drabbas av de allvarliga olyckorna.

– De flesta olyckor handlar om fallolyckor eller att man tappar kontrollen över handverktyg och vi vet att med åldern påverkas kroppen, säger Magnus Stenberg, forskaren bakom rapporten.

– Vi får sämre balans och vi får sämre fysisk styrka. Framförallt blir konsekvenserna allvarligare för äldre personer.

Stress och machokultur

Dåligt planerade och röriga byggen har fler olyckor än välplanerade då de som jobbar där oftare upplever arbetsplatsen som stressig. Även en machokultur där säkerhetstänket har låg status bidrar till skador.

– Det är viktigt att arbetsledarna lägger stor vikt på säkerhetsarbetet och visar att det är viktigt, säger Magnus Stenberg som menar att de allvarliga olyckor som sker bland de yngre byggnadsarbetarna då skulle kunna minskas.

Branschen har länge haft en nollvision för olyckor, men Magnus Stenberg tar saken ytterligare ett steg. Han menar att det till och med skulle kunna vara bra för hälsan att jobba inom byggbranchen.

– Vi har stora problem med att för många sitter still på sina arbeten. Byggbranchen har andra utmaningar men där är man ute och är fysiskt aktiv. Men det finns förutsättningar för att främja och stärka hälsan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.