I Luleå erbjuds tropisk hetta och sandstrand mitt i midvinterkyla

Uppdaterad
Publicerad

Mitt i vinterkalla Luleå erbjuder kommunen äldre och funktionshindrade en chans till att få både fräknar och sandstrandsfilade fötter på Luleås egna Mauritius.

Då och då tröttnar de norrbottniska pensionärerna Ebbe Nyberg och Börje Westermark på mörkret och kylan.

Båda är därför tacksamma för det solrum som kommunen erbjuder sedan 2007 på Fyren i närheten av centrala stan.

– Jag har varit hit några gånger och nog är det bra, helst när det är vinter och dåligt väder ute, säger pensionären Ebbe Nyberg.

Exotiskt rum

Solrummet är inrett som en exotisk söderhavsmiljö där golvet är förvandlat till sandstrand och väggarna delvis målade som hav med pittoreska detaljer som fönster med blomlådor och slitna tegeldekorationer.

– Man slappnar av här och det är ju det människan ska göra, säger pensionären Börje Westermark.

Det här är ju verkligen ett miljövänligt sätt att resa på men det skiljer sig ju ändå en del från en riktigt solsemester, är det något du saknar här?

– Jag saknar fler att prata med här om fiske och om jakt, ja om allt, för det är ju sällskapet som är det viktigaste, att ha någon att dela allt det här fina med, säger Ebbe Nyberg.

Fågelsång och värme

Idag fylls rummet av fågelsång och het Bali-värme. Men det går att välja ljummare vindar med morgon eller kvällssol genom programmen Miami och Mauritius. Och solen här ger till och med en riktig solbränna, men med 60 procent mindre UV-strålning. Antingen kan man förboka en timmes semester eller så kommer man på veckans drop-in-besök.

– När solrummet byggdes var det ett jättestort intresse för det här men nu är det som att det fallit lite i glömska eller att de som är äldre och de som har funktionshinder inte nås av informationen att vi fortfarande finns. Så jag hoppas att fler ska få upp ögonen och komma hit och nyttja det här, säger Maria Björnfot som arbetar vid Fyren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.