Älvgården i Luleå har drabbats hårt av covid-19. Foto: Filip Hannu/SVT

Äldreboende hårt drabbat i Luleå – hälften sjuka i covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Äldreboendet Älvgården i Luleå har drabbats hårt av coronaviruset. Just nu är 13 av totalt 27 äldre personer sjuka i covid-19 på tre olika avdelningar. – Vi gör allt vi kan för att det ska lugna ner sig, säger Anna Fors, verksamhetschef på Älvgårdens vård-och omsorgsboende.

Det var i slutet på förra veckan som personal började märka hur de boende, en efter en, insjuknade i covid-19. Igår, tisdag, kunde verksamhetschefen på Älvgården konstatera att närmare hälften av alla boende bar på smittan.

– Vi vet inte vad orsaken är. Enhetschefen gör alltid en smittspårning men vi har inte kommit fram till något, säger Anna Fors.

Coronaviruset i Norrbotten

I videon ovan berättar verksamhetschefen Anna Fors vad boendet infört för åtgärder för att minska smittspridningen.

Kan ni se att det har brustit någonstans och att det är därför ni fått in smittan?

– Nej, vi ser inte att vi har brustit. Vi har inte hittat hur smittan har kommit in. Utan personalen har följt de basala hygienrutinerna och använt skyddsutrustningen, utökat städningen och hållit avstånd, säger Anna Fors, verksamhetschef på Älvgården.

Personal sjuka i covid-19

Utöver de 13 äldre personerna som har blivit smittade av covid-19 har även ett fåtal av vårdpersonalen insjuknat.

– Det är ett ansträngt läge med bemanningen just nu.

På tre av Luleå kommuns samtliga 21 äldreboenden finns det för närvarande sammanlagt 18 personer med konstaterad covid-19. Läget är ansträngt på dessa tre boenden men bedöms vara under kontroll, enligt Luleå kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet