Foto: Bertil Persson/Helsingborgbild/TT

Åldring fick ingen hjälp – låg kvar i sängen en hel dag

Uppdaterad
Publicerad

En äldre person på ett äldreboende i Bodens kommun fick ligga kvar i sängen en hel dag eftersom att ingen kom och hjälpte människan.

Händelsen inträffade i somras, men det är än så länge oklart varför personen inte fick hjälp.

– Jag kan inte kommentera någonting innan vi har färdigställt utredningen, säger Gunmarie Bjurholt, chef på biståndsenheten på Bodens kommun.

Men att låta någon ligga ett helt dygn i sängen, hur kunde det hända?

– Det är det vi ska utreda. När utredningen är färdig skickar vi den till Inspektionen för vård och omsorg och då kan man kontakta dem.

”Medarbetare underlåter att följa instruktioner”

Händelsen är nu Lex Sarah-anmäld till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och i anmälan står det: ”Allvarliga brister i vård- och omsorg då brukare får ligga i sin säng under en dag på grund av att medarbetare underlåter att följa instruktioner och utföra omsorgsinsatser.”

Efter händelsen blev en medarbetare avstängd.

– Det vi kan säga nu är att vi har skickat in en anmälan till IVO. Sedan kommer vi göra en Lex Sarah-utredning. Vilket betyder att vi intervjuar alla berörda och ställer frågor om vilka åtgärder som tagits, hur rutiner följts och identifiera orsaken till varför det hände.

– Sedan skickar vi in det till IVO och så får de göra en bedömning om det vi gjort är tillräckligt, säger Gunmarie Bjurholt, chef på biståndsenheten på Bodens kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.