Personen på boendet i Boden satt inlåst på toaletten i 16 timmar. När personal väl hittade åldringen krävdes det ambulans och sjukhusvård. Foto: SVT/TT

Inlåst på toalett i 16 timmar – trygghetsboende i Boden anmäls

Uppdaterad
Publicerad

En person på ett trygghetsboende i Boden satt över 16 timmar på en toalett  – ensam hela natten – innan hemtjänsten började leta. När personen väl återfanns var denne så medtagen att sjukhusvård krävdes.

Personen blev sittande på toaletten från klockan 15.30 på eftermiddagen till klockan 8.00 på morgonen. Personen har hemtjänstinsatser och nattkamera men glömdes ändå bort.

Personalen reagerade inte

Händelsen är lex Sarah-anmäld och i händelseförloppet berättas att personen inte var hemma när hemtjänsten gjorde kvällsbesök, men inga kontakter togs med anhöriga, trots det. Personal som övervakar nattkameran såg att personen inte var hemma och rapporterade detta till nattpatrullen som under natten glömde bort att göra ett besök hos denne.

Hämtades med ambulans

När hemtjänsten sedan kom till personen på morgonen var denne inte hemma  och då påbörjades en sökinsats där denne återfanns på toaletten i matsalen. Personen kunde inte stå på benen, var blek, mådde lite illa och tomkräktes.

Ambulans kallades till trygghetsboendet och åldringen fördes till sjukhus. Nu Lex Sarah-anmäls händelsen.

Faktaruta: Lex Sarah

  • Lex Sarah är den bestämmelse i Socialtjänstlagen som innebär att anställda inom socialtjänsten har en skyldighet att rapportera missförhållanden eller risk för missförhållanden.
  • Kommunen ska själva göra en utredning om vad som har skett, identifiera bristerna i verksamheten och komma till rätta med dem.
  • Är missförhållandet allvarligt ska det rapporteras till tillsynsmyndigheten IVO som granskar utredningen.
  • Syftet med lex Sarah är att undanröja alla möjligheter till missförhållanden och förhindra att misstag upprepas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.