Alex är tillbaka i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Trots kylan var det få av de hemlösa rumänerna som nappade på Luleå kommuns erbjudande att få hemresan betald i slutet av oktober. Och det finns också de som redan kommit tillbaka, som Alex Toader.

För drygt en månad sen berättade Nordnytt om rumänen Alex Toader som spelade dragspel på Luleås gator. 

När den första riktiga köldknäppen slog till sov han i bilen. Han var då glad när Luleå kommun ordnade med tak över huvudet.

Två dagar senare valde han också att ta kommunens erbjudande att få hemresan betald. Men nu är han tillbaka i Luleå efter en kort tid i hemlandet Rumänien.

– Där är svårt för mig och min familj i Rumänien. Min fru behöver medicin och därför kom jag tillbaka, säger Alex Toader.

Det finns även en förklaring till att han valde att köra hela vägen tillbaka till Luleå. Han menar att konkurrensen är hårdare i södra Sverige.

– Därnere finns bulgarer och människor med andra nationaliteter. Det  gör det svårt att få pengar. Vi som är här i Luleå är från samma by. Det gör att vi kan samarbeta och bestämma vem som ska sitta var, säger Alex Toader.

Han berättar att bilresan kostar mellan 300 och 400 Euro. Men genom att dela den kostnaden med nio medresenärer lönar det sig ändå att ta sig såhär långt upp i landet.

Hur mycket pengar blev det idag?

– Ungefär 150 kr fick jag idag.

Och det är mer än du kan tjäna i Rumänien?

– I Rumänien är det mycket pengar. Inte tillräckligt för sjukhusräkningar men för mat, säger Alex Toader.

På socialförvaltningen har man också hört talats om rumänerna som återvänt och de ser också att antalet rumäner i Luleå ökar trots kylan.

– Vad jag förstår så rör man ju sig till viss del mellan städer. Det kan ju vara så att man har fler om någon kommer hit och någon annan inte rört sig vidare till någon annan kommun, säger Gerd Bergman 

Kommer kommunen att fortsätta betala hemresor trots att de kommer tillbaka?

– Det måste vi alltid pröva om den enskilde kommer och ansöker om det. Om vi tillsammans tycker att det är den bästa lösningen, säger Gerd Bergman.

Hur länge Alex Toader stannar den här gången vet han inte men han hoppas kunna fira jul med familjen i Rumänien.

– Jag behöver stanna längre här. I Sverige ser människor mig och hjälper mig. Det gör det möjligt för min hjärtsjuka fru att komma in på sjukhus. Men hur länge vet jag inte. Jag letar efter jobb, säger Alex Toader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.