Älgjakten är igång – jägare vittnar om utsvultna kalvar

Publicerad

Årets älgkalvar är mycket mindre än normala år. Det beror på brist på föda. Och det i sin tur beror på den extremt torra och varma sommaren.

Älgkorna har inte kunnat äta upp sig såsom de brukar. Det beror dels på den hårda vintern då de har haft svårt att hitta föda och dels på den torra och varma sommaren.

-– Vi sköt en kalv och den vägde ungefär tio kilo mindre än kalv vid samma tidpunkt förra året, berättar jaktledaren Sten Fors från jaktlaget Hertsön Södra i Luleå.

Uppmanats att skjuta fler

Han förklarar att det gröna gräset inte har vuxit tillräckligt mycket och fått den proteinhalten som det brukar få. Det i sin tur påverkar älgkorna som inte fått så mycket mjölk som de brukar få. Det får kalvarna lida av.

– Jägarförbundet och även länsstyrelsen har uppmanat oss att skjuta fler kalvar än vad vi brukar göra, berättar Sten Fors. Kalvarna kommer att få en tuff vinter och många kanske inte kommer att klara sig befarar han.

Påverkar framtidens älgstam

– Om kalvar inte klarar av vintern så kommer det att påverka älgstammen ganska länge, säger jaktledaren Sten Fors.

Det kommer inte att finnas djur i den omfattningen som det funnits tidigare förklarar han. Sten Fors är ändå optimistisk när det gäller djurens förmåga att anpassa sig.

– Djur och människor har ju en enorm förmåga att anpassa sig till situationer. Det är bara att titta söderut i det här landet och de har ju haft ofta varma somrar medans vi har haft svalare somrar och kanske större älgar här uppe.

Så det kan ske en anpassning, tror jaktledaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer