Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

All lokaltrafik i Piteå ställs in

Uppdaterad
Publicerad

Piteå kommun väljer nu att ställa in all lokaltrafik fram till lördagsmorgon. Anledningen är blixthalkan som härjar i delar av länet.

Från och med klockan 16.20-tiden i dag ställs alla lokalbussar in i Piteå. Planen är att ta upp trafiken på lördag morgon igen. Detta efter att busschaufförerna signalerat om blixthalkan som nu slagit till. Detta efter att det gått från runt 20 minus till plusgrader på bara några timmar.

– Vi riktade in oss på att ta hem alla skolbarn, sedan var vi tvungna att ge upp, säger trafikledaren Tommi Saukkoriipi vid City Buss.

Är det så pass halt?

– Jo, det är det. Vi gör det här i förebyggande syfte så att det inte ska bli någon olycka.

Tror ni inte att folk blir rätt sura?

– Det är klart det påverkar många. Men det går inte att trolla. Man måste dra i handbromsen när vi åker kana med bussarna, säger trafikledaren Tommi Saukkoriipi.

SMHI har tidigare under dagen gått ut med en klass 1-varning för blixthalka i länet. Räddningstjänsten räknar med en olyckstät fredagskväll och SVT:s meteorolog Deana Bajic råder alla att lämna bilen hemma.

Även länstrafiken i Norrbotten ställer in en del avgångar. Totalt drabbas 22 av länstrafikens linjer av både förseningar och inställda turer. För att få bättre koll på exakt vilka linjer som drabbas kan du gå in här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.