Se hur fartsyndarna döljer ansiktet – slipper böter

Uppdaterad
Publicerad

Yttre omständigheter som väder och vind, men även att folk döljer ansiktet när de kör för fort förbi en fartkamera är orsaker till att två av tre fartsyndare slipper böter.

Det är på polisens ATK-sektion i Kiruna som utredningarna av fartsyndarna görs, 300 000 bilder från fartkameror utreds varje år för att lagföra fartsyndarna. 

Men trots att fler fartkameror sätts upp efter vägarna för att fota fortkörare slipper två av tre förare böter när de kör för fort förbi en fartkamera.

– För den här typen av system, automatisk hastighetsövervakning är det ett ganska bra resultat. Resultatet påverkas mycket av yttre omständigheter som väder och vind och smuts på kameraskåpen. För att vi ska kunna lagföra någon måste vi ha en anständig bildkvalité som ger oss möjlighet att fastställa förarens identitet säger sektionschefen på polisen ATK-sektion Anders Drugge.

Förare döljer ansiktet

Det förkommer att bilförare medvetet försöker dölja ansiktet för att försvåra identifikation. Att försöka dölja ansiktet med solskyddet är den vanligaste metoden men de finns även bilförare som har tillverkat en skiva som de döljer ansiktet med när de gasar förbi en fartkamera.

– Det är svårt att uttala sig om det är frågan om medvetet fusk när man fäller ned solskyddet men visst förekommer fusk.

Att dölja sig med masker är ytterst ovanligt säger Anders Drugge på ATK-sektionen.

Syftet med fartkamera fungerar

Trots att det är endast en tredjedel som lagförs och får böter för fortkörning fungerar syftet med fartkameror, medelhastigheten går ner på sträckor med fartkameror.

– Det finns bara ett mål det är att rädda liv och minska svårt skadade i trafiken säger sektionschefen på polisens ATK-sektion Anders Drugge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.