Odlare i kärvt klimat: ”Alla grönsaker går att odla i Norrbotten”

Uppdaterad
Publicerad

Många av grönsakerna vi äter i Norrbotten transporteras lång väg, helt onödigt menar en lokal odlare i länet som SVT Norbotten pratat med.

Margareta Tjernkvist har stor erfarenhet inom grönsaksodling. Hon växte upp med en grönsakodlande mamma i Kivijärvi i Tornedalen. I 20-årsåldern flyttade hon söderut och under drygt 30 års tid odlade hon grönsaker i Göteborg. För 15 år sedan återvände hon till Norrbotten där hon sedan dess bedrivit eko-odling i Altersbruk utanför Älvsbyn.

– Det går att odla alla slags grönsaker i Norrbotten, jag vet inget som inte går att odla.

Lång erfarenhet från norr till söder

Att det skiljer i klimatet spelar ingen roll så länge man tar hänsyn till det och väljer rätt sort och tänker på skillnaderna mellan tidiga och sena grönsaker förklarar Margareta, som även menar att det inte är några problem att få tillgång till lokala grönsaker året om med hjälp av infrysning och rätt förvaring.

Växer snabbare i norr

På gården i Altersbruk sker allt arbete med enbart handkraft, helt ekologiskt utan någon form av besprutning eller redskap. På frågan om det ändå inte växer sämre och långsammare här uppe i norr är Margareta helt säker på motsatsen efter att ha odlat i både norr och söder:

– I Göteborg blev inte grönsakerna färdiga lika tidigt som i Kivijärvi. Dessutom är dom godare och näringsrikare här uppe på grund av att vi har mer ljus under sommaren med varma dagar och kallare nätter än i söder, det är till och med vetenskapligt bevisat!

Stelbent byråkrati

Men det är det inte helt lätt att bedriva storskalig grönsaksodling om man ska leva på det och kunna ta del av dom EU-bidrag som finns att tillgå. Margareta menar att byråkratin är för stelbent.

– Det är helt annorlunda att odla i Norrbotten, men ändå är reglerna samma för Tyskland, Danmark och Skåne som vi har här uppe. Det finns ingen förståelse från Jordbruksverket för att vi måste odla på ett annat sätt.

Den här frågan är en del av projektet Sverige möts. För att få veta mer kan du antingen svara på frågan eller gå in på Sverige möts hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.