Eget ansvar vid krissituation

Uppdaterad
Publicerad

Om transportsystemet kollapsar är det tomt i våra matvaruaffärer redan efter ett par dygn. Det här visar beräkningar som Civilförsvarsförbundet har gjort. De tycker också att beredskapen och självförsörjandegraden är på tok för låg.

Det var tidigare i veckan som frågan om Sveriges sårbarhet gällande matvaruförsörjningen debatterades i Umeå. Sverige är ett av de länder i Europa som är mest beroende av import av livsmedel.

-Vi importerar hälften av allt vi äter och det gör att vi är väldigt sårbara. Om vi skulle få problem med transporterna så tar livsmedlen slut på mellan tre och tio dagar, säger Sven Lindgren från Civilförsvarsförbundet.

Men nu vill Civilförsvarsförbundet, LRF och andra aktörer inom matvaruförsörjning att myndigheterna vaknar upp och tar frågan om ett samhälleligt civilförsvar på större allvar.

-Man är medveten om att vi har ett sårbart samhälle men samtidigt bygger vi system som vi tror är idiotsäkra mot framtida problem. Så den här aningslöshet måste vi se upp med och börja tänka på att det kan hända naturkatastrofer eller krig även i Sverige, säger Sven Lindgren.

I november i år tog länsstyrelsen i Norrbotten fram en lista med 21 riskområden

och ur dem plockades 7 prioriterade områden fram.

·         Störningar i elförsörjningen

·         Störningar i livsmedelsförsörjningen

·         Störningar i drivmedelsförsörjningen

·         Störningar i elektroniska kommunikationer,

·         Social oro

·         Pandemier

·         (CBRNE/Farliga ämnen) – delmängd i flera riskområden, tex kemiska eller biologiska ämnen, eller radioaktivitet.

Länsstyrelsen och samarbetsparters har valt att titta på drivmedelsförsörjning först. De har ansett det viktigt för att ambulans, polis och transporter ska kunna fortsätta under 90 dagar.

Nu står livsmedelsförsörjningen på tur att gås igenom.

-Det pågår ett stort arbete inom livsmedelsverket bland annat, om vad just livsmedelsberedskap innebär, för det finns ingen enskild myndighet som ansvarar för att alla svenskar har mat på bordet, säger Rikard Asplund, handläggare på enheten för samhällsskydd ock krisberedskap på Länsstyrelsen.

Mer om krisberedskap: Din säkerhet

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.