Allt äldre barn får glutenintolerans

Uppdaterad
Publicerad

Glutenintolerans har blivit betydligt vanligare i Sverige och sjukdomen upptäcks numer allt senare hos barnen.

För mycket mjöl i kosten kan vara orsaken.

Sedan 1990-talet har andelen barn med celiaki, det vill säga glutenintolerans, ökat från 0,5 procent till fem gånger så många, skriver Dagens Nyheter.

Glutenintolerans är en sjukdom som skadar tunntarmen så den inte kan ta upp näring. Den som drabbas måste resten av livet undvika all mat som innehåller vete, råg och korn.

Allt vanligare

-Många upplever att det är jättejobbigt, de känner sig social stigmatiserade när de inte kan äta samma mat som kompisarna, säger Anneli Ivarsson som är barnläkare och docent vid Umeå universitet.

Hennes forskning visar även att medianåldern för när barnen får en diagnos har stigit från ett år till sju år.

-Det beror på att sjukdomen har blivit mindre vanligt bland små barn och att fler äldre barn och vuxna drabbas.

”Alarmerande”

Att förekomsten bland de yngsta minskar har att göra med att förändrade kostråd till spädbarn och att industrin förändrat innehållet i barnmaten.

Något som Ivarsson tycker är alarmerande är att en del brödproducenter tillsätter extra gluten i sina produkter.

-Jag kan inte se någon nytta med det och jag är orolig för att det bidrar till att vi har de här förskräckliga siffrorna, säger Ivarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.