Luleå lokaltrafik ansöker om att få filma allt som händer på bussarna – från att de startas till att de slås av. I klippet visar Torbjörn Niemi, LLT, var kamerorna sitter i bussen. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Allt du gör på bussen i Luleå kan komma att filmas

Publicerad

Luleå lokaltrafik ansöker om att få filma allt som händer på bussarna – från att de startas till att de slås av. På så sätt hoppas de öka tryggheten för passagerare och chaufförer.

Redan idag finns kameror på lokalbussarna i Luleå. De startar så fort busschauffören trycker på larmknappen som sitter vid förarplatsen. Men nu vill Luleå Lokaltrafik att kamerorna ska vara på från det att startnyckeln vrids om. Så här skriver de i sin ansökan till Datainspektionen:

”Nu gällande tillstånd ger oss rätt att spela in i samband med att vi trycker in larmknappen. Vår bedömning är att då har situationen redan gått över styr och dessutom förutsätter det att föraren är kvar vid förarplatsen vilket inte alltid är fallet. Ofta sker incidenten bland passagerarna och då har föraren  lämnat förarplatsen för att försöka lugna ner situationen.”

Mycket bråk på bussarna

Under första kvartalet 2018 var det lika många bråk på bussarna som under hela 2017.

– Vi har haft en oroande trend med ökat antal incidenter de senaste två åren, säger Torbjörn Niemi på Luleå lokaltrafik, som hoppas att det här ska öka tryggheten både för passagerare och chaufförer.

Torbjörn Niemi på Luleå lokaltrafik.

”Fler kommer känna sig trygga”

Han tror att busschafförerna kommer att ha en bättre möjlighet att lugna ned stökiga situationer om de kan hänvisa till att allt som händer på bussen spelas in.

Vad tror du chaufförer och passagerare tycker om att filmas hela tiden?

– Ja, jag tror att de allra flesta inte har något problem med det och jag tror att fler kommer att känna sig trygga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer