• Viktigt meddelande:

    Det brinner i Husumfabriken i Örnsköldsviks kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: TT

Allt fler gör rutavdrag

Uppdaterad
Publicerad

Den största ökningen av rutavdraget sker på landsbygden. Gällivare hör till den kommunen med största procentuella ökningen.

Fler svenskar än någonsin gör rutavdrag. Under årets första sex månader gjorde 449 558 svenskar avdrag för hushållsnära tjänster.

Det visar ny statistik från Skatteverket som serviceföretaget Hemfrid har sammanställt.

– De flesta som köper hushållsnära tjänster är småbarnsföräldrar som tar hjälp för att få ihop sitt livspussel. De har svårt att få tiden att räcka till för jobbet, barnen och hemmet, säger Maria Andersson, vd på Hemfrid.

Under första halvåret 2015 gjorde svenskarna avdrag för hushållsnära tjänster, så som hemstädning, trädgårdsarbete och barnpassning, för totalt 1,6 miljarder kronor. Det är en ökning med 9 procent jämfört med samma period året innan.

Den största ökningen av rutavdraget sker på landsbygden. I Norrbotten ökade Gällivare med 55 procent följt av Haparanda och Överkalix med 25 procent vardera jämfört med motsvarande period året innan.

– Tidigare har det främst varit storstadsbor som har köpt hushållsnära tjänster. Nu har det blivit vanligare att ta hjälp med städning – oavsett var i landet man bor, säger Maria Andersson.

Statistiken bygger på Skatteverkets preliminära månadsstatistik avseende rot- och rutbetalningar. Jämförelserna är gjorda mellan de sex första månaderna 2014 respektive 2015.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer