Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Birgitta Markusson, berättar om hur kostnaderna för e-böcker hotar inköpen av vanliga böcker. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

E-böcker populära men dyra – biblioteken tvingas köpa färre vanliga böcker

Uppdaterad
Publicerad
Utlåningen av e-böcker ökar kraftigt och det kostar biblioteken allt större summor. Det innebär att inköpen av vanliga böcker kanske måste minskas.

E-böcker kan beställas av biblioteken och sedan läsas hemma i datorn eller på mobilen. Det är en tjänst som ökar kraftigt, inte minst i Norrbotten.

– Mellan 2017 och 2018 ökade utlåningen av e-böcker med 57 procent och kostnaderna med 50 procent, säger regionbibliotekschefen i Norrbotten Birgitta Markusson.

Dyrt för biblioteken

Men det här är dyrt för biblioteken. I genomsnitt får man betala 28 kronor varje gång man lånar ut en e-bok, eller lika mycket som det genomsnittliga inköpspriset för en vanlig bok. Det här kan leda till att man tvingas minska inköpen av vanliga böcker.

– Jag gillar det inte. Det kan ju leda till att utbudet av böcker blir mindre, säger Robert Romanowski som besöker Luleå stadsbiblioteket för att låna böcker till sina barn.

Försöker mildra stöten

I Norrbotten försöker biblioteken mildra stöten genom ett omfattande samarbete. Det går till exempel att låna böcker i en kommun och lämna in i en annan eller beställa böcker som hämtas från annan kommun. Men bokinköpen kommer ändå att påverkas.

– I förlängningen kommer det att göra det om vi inte får fram en annan modell för e-böckerna, säger Birgitta Markusson. Det skulle exempelvis kunna vara någon typ av nationell förmedling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer