Blivande läraren Petter Esberg

Allt fler män väljer lärarbanan

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnodominansen bland lärarna är stor men nu söker sig allt fler män lärarutbildningen. I Luleå är männen i majoritet på universitetets kompletterande pedagogiska utbildning.

Petter Esberg är utbildad biolog och har vikarierat som lärare. Nu har han börjat en tre terminer lång kompletterande pedagogisk utbildning som bedrivs på distans vid Luleå tekniska universitet.

Utbildningen riktar sig mot personer som redan har akademiska studier inom ett ämne som finns på gymnasiet eller högstadiet.

– Eftersom jag jobbat ett läsår som lärare så vet jag vad på sätt och vis får. Det roliga är att man får nya elever varje år och man vet inte vilka utmaningar som väntar, säger Petter Esberg.

Många män

Den kompletterande lärarutbildningen är nu också populär bland män i ett yrke som är starkt kvinnodominerat. Av höstens antagna studenter är 61 procent män. Det jämfört med förra hösten då lite drygt hälften av lärarstudenterna var kvinnor.

– I den grupp som startat i höst är flera från Norrbotten vilket bidrar till att vi får fler utbildade lärare till regionen. Och de kommer att få jobb direkt, säger Lisbeth Lindström, utbildningsledare vid universitetet i Luleå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer