Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör trafikutbildaren om säkerhetstänket när allt fler vill ta förarkort för snöskoter. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Rusning efter skoterkort i Arvidsjaur – fler turister går utbildningen

Uppdaterad
Publicerad

Aldrig förr har trycket på att ta förarbevis för snöskoter varit så stort. Anledningen är att allt fler utländska turister väljer att gå utbildningen i Arvidsjaur.

– Det glädjer mig att fler tänker på säkerhet i samband med skoterkörning, säger trafikutbildaren Tony Gustafsson.

Under förra skotersäsongen höll Tony Gustafsson i tre utbildningskurser och i år är han redan inne på den femte kursen.

– Från att jag har utbildat ungefär 50 personer om året är jag redan uppe i drygt 80. Ökningen beror till störst del på eventturism.

Mindre krångligt

Mycket handlar om att utländska turister väljer bort ”juridikdjungeln” i hemlandet. Det vill säga, det blir helt enkelt för krångligt att sätta sig in i vad som gäller vid skoterkörning i Sverige.

Det blir lättare att gå en förarutbildning för skoter på plats, för att få en bättre förståelse för både maskin, lagar och förordningar.

Ser riskerna

– Vi jobbar mycket med att föraren ska lära sig att identifiera risker och eliminera dem, men även att ha rätt attityd på snöskotern. Hur den framförs själv och med andra förare, tillägger Tony.

Se hur Tony Gustafsson ser på skoterutvecklingen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.