Allt yngre finska barn lär sig svenska i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i höst måste finska skolbarn läsa svenska i skolan från och med årskurs sex. Tidigare började svenskstudierna i sjuan. Reformen har genomförts trots hårdnackad kritik mot det som kallas för ”tvångsvenskan”.

Staden Torneå har gått längre än så. Här erbjuds svenskundervisning redan från årskurs fyra. Fram till sexan är det frivilligt men sedan måste alla elever i Finland gilla läget och läsa svenska. 

I Torneå väljer hälften av eleverna i fyran att studera svenska. 

– Jag heter Lauri och jag gillar att läsa.

Vad läser du?

– Jag läser Kalle Anka. 

– Och jag heter Olivia och spelar fotboll. 

Både Lauri Taskila som går i fyran och Olivia Flygare i sexan klarar av enkla meningar på svenska. Båda säger sig tycka om att läsa svenska eftersom de då kan kommunicera med sina släktingar i Sverige. Kusinerna kan inte alltid finska. 

Båda tror att de i framtiden kommer att ha nytta av språket i sina jobb. 

– Jag vill bli veterinär och jag vill kunna prata svenska med de kunder som är svensktalande, säger tioåriga Lauri Taskila. 

Vill avskaffa undervisningen

Men alla i Finland tänker inte som de här barnen. Regeringspartiet Sannfinnländarna har länge drivit frågan om ”tvångsvenskan”, de vill avskaffa den obligatoriska undervisningen i grundskolan.

En av dem är Heikki Huhtala som är ordförande för Sannfinländarna i Torneå. 

– Studier i svenska ska vara frivilliga. Här vid gränsen till Sverige har vi kanske nytta av språket men varför ska folk i östra Finland tvingas att lära sig svenska, frågar han. De flesta finnar skulle ha mer nytta av att lära sig ryska menar han eftersom Finland har mycket kontakt med Ryssland. 

Språket debatteras flitigt bland andra via nätsajten ”Pakkoruotsi.net” som vill mobilisera motståndet mot den obligatoriska svenskundervisningen.

Lär sig svenska ännu tidigare

Men trots motståndet och trots att Sannfinländarna sitter i regeringen så börjar finska barn läsa svenska ännu tidigare än förut. Reformen genomfördes i höstas med motiveringen att svenska språket är viktigt eftersom det är det andra inhemska, officiella språket. 

– Om jag skulle få bestämma så skulle undervisningen börja ännu tidigare, säger språkläraren Pirita Metsola i Hattulaskolan i Torneå. Mina elever är motiverade och ju yngre de är, desto lättare har de att lära sig.

Hon medger att det inte är lätt att lära sig svenska för finskspråkiga. 

– Av någon anledning har vi finnar svårt att börja snacka. Vi lär oss grammatik men snacket sitter hårt inne, berättar Pirita Metsola.

– Det gäller att prata och prata, det är det enda sättet att lära sig, säger skolchefen Ilkka Halmkrona i Torneå. Jag kan svenska någorlunda och det är bra eftersom många av mina kollegor i grannkommunen Haparanda i Sverige behärskar inte finska, förklarar hon. 

”Vi har nytta av språket”

Torneå och Haparanda har gemensamma rötter och gamla historiska traditioner av samarbete och därför tycker skolchefen att torneåbor bör kunna svenska. 

– Vi har ju nytta av språket i vårt samarbete, säger han. 

Och språkläraren Pirita Metsola håller med.

– Jag är övertygad att man är mer eftertraktad på arbetsmarknaden om man kan svenska. Dessutom klarar man sig även i Norge om man kan svenska om man nu vill söka jobb där, avslutar hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer