Det saknas inte bara planer och samordning utan det brister också i allmän kompetens när det gäller polisens kunskaper i fjällräddning och eftersökning av försvunna personer. Det är väldigt allvarliga brister som rikspolisstyrelsens granskning visar, allvarliga eftersom det handlar om att rädda liv.
Men nu kräver myndigheten att polisen snarast utformar program och en bättre beredskap och själv ska Rikspolisstyrelsen utfärda föreskrifter för att klara sina uppgifter.
– Det vidtas nu ett stort antal åtgärder från rikspolisstyrelsens sida och även från polismyndigheterna så att man fyller lagstiftningens krav, säger Bo Andersson,
polismästare Rikspolisstyrelsen
Igår fattade polisen i Norrbotten beslutet att trappa ner de stora räddningsinsatserna och efterforskningarna efter den 19-åring som försvann vid en fjälltur i Ritzemområdet i slutet av förra veckan. Polisen kommer i fortsättningen att agera först om det kommer tips eller spår som förändrar läget, trots att polisen medger att 19-åringen kana vara vid liv. Lagen är tydlig. Om det föreligger risk för liv eller hälsa så krävs de räddningsinsatser som kan rädda liv. Kostnaden för omfattande räddningsinsatser är underordnad uppgiften att försöka rädda liv. Så hur motiverar polisen i Luleå sitt beslut?
– Att vara femtio man eller tjugofem man innebär inte att man hitta honom lättare det handlar om att ha arbetsuppgifter för de sökande grupperna och i nuläget finns det inga. Någon gång måste man dra i handbromsen. Det går inte bara att ösa ösa ösa och framförallt om man inte har något konkret att gå på, säger Stefan Ström, kommenderingschef i Luleå.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap säger i dag till Rapport att de ser behov av att utveckla samordning av de många olika räddningsinsatser och de många tekniska hjälpmedel som finns i dag, och som kan hjälpa till att hitta försvunna personer. 19-åringens familj är mycket oroliga över polisens minskade räddningsinsats och funderar över om de själva kan fara till området och leta.