Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Lars-Åke Mukka, ambulanssjukvårdare i Kiruna, som inte tror att Region Norrbottens tidsplan om Vittangi håller. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Utlovade ambulansen inte på plats i Vittangi – garaget fortfarande tomt

Uppdaterad
Publicerad

Regionrådet Kenneth Backgård (SJVP) lovar att starta ambulansverksamheten i Vittangi under april månad 2022. Det efter ett enat regionstyrelsebeslut – men ambulanspersonal i Kiruna tvivlar starkt på att den tidsplanen håller.

Ambulansen i Vittangi hade dygnet runt-verksamhet sju dagar i veckan innan den gick över till dagtidsbemanning sommaren 2016.

Frågan togs upp i Uppdrag Granskning och blev uppmärksammad sedan Sjukvårdspartiets Kenneth Backgård, tolv minuter efter intervjun, infriade sitt egna, dittills, slumrande vallöfte.

Vården – Val 2022

I ett sms till UG skrev Backgård att man skulle fatta beslut om verksamheten innan årsskiftet och att ambulansen ska vara på plats innan april månads slut 2022.

– Vi är eniga i regionstyrelsen och alla partier är med på det, säger Backgård till SVT.

Personalen tvivlar

Men det finns de som tvivlar på att regionens tidsplan håller.

– Nej, jag tror inte det. Det inte finns inte personal till det inom befintlig verksamhet i Kiruna och det finns inte personal att anställa, säger Lars-Åke Mukka, ambulanssjukvårdare i Kiruna.

Han tror att det ligger betydligt längre bort i tid.

– Jag tror att det rimliga är till hösten.

Funderar på hyrpersonal

Regionrådet Kenneth Backgård säger att man tittar på andra lösningar om rekryteringsprocessen drar ut på tiden.

– Om det inte går att anställa så är alternativet att man hyr in personal via bemanningsföretag. Det är så det brukar gå till, säger han.

Verksamheten kommer att samordnas från Kiruna och det handlar om 4-5 personer som ska anställas. Kostnaden är budgeterad till närmare 10 miljoner kronor per år.

I klippet hör du både Lars-Åke Mukka och Kenneth Backgård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården – Val 2022

Mer i ämnet