Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Nina Ringvall, skyddsombud på Vårdförbundet, om ambulansbristen i Norrbotten. Foto: Filip Hannu/SVT

Ambulansen larmar – Luleå är underbemannat: ”Personer väntar i timmar”

Uppdaterad
Publicerad

Ambulanspersonal i Luleå larmar om att det saknas resurser i länets största stad och att personer får vänta i timmar.

– Jag tror knappast att personer vill att det ska finnas något ”digitalt väntrum”, säger Nina Ringvall som är skyddsombud på Vårdförbundet.

I Luleå finns det tre ambulanser bemannade dygnet runt, vilket personalen menar är alldeles för lite sett till befolkningen.

– Uträknat efter hur många bilar vi har per capita ligger vi mycket lägre än de andra stationerna i Norrbotten, säger Nina Ringvall.

Region Norrbotten menar att resurserna i Luleå och Boden är att jämföra med Umeå men även där anser personalen att resurserna är för knappa.

I Luleå finns det fall där personer fått vänta i timmar i det ”digitala väntrummet” som innebär att någon från regionen ringer upp med jämna mellanrum för att kontrollera om läget har försämrats.

Oense om körningar ska räknas

Personalen menar även att regionen ger en osann bild över hur belastad personalen är när regionen tar bort körningar från statistiken. Facket menar att även körningar när de inte har en person lastad ska räknas men att detta tas bort av regionen.

– Varje körning är ett larm för oss. Inom regionen plockar man bort vissa av körningarna, till exempel passningar, för då har man i deras ögon inte utfört ett ambulansärende men som personal blir vi fortfarande belastade, säger Nina Ringvall.

Hör mer om personalens kritik i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.