Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Amerikanska flygvapnets Rockwell B-1B Lancer landar på Norrbottens flygflottilj F 21 i Luleå för att delta i en övning med svenska flygvapnet och armén. Foto: Pontus Lundahl/TT

Amerikanska bombplan har landat i Luleå i historisk Sverigeövning

Uppdaterad
Publicerad

Två strategiska bombplan av modell B-1B från amerikanska flygvapnet landade på måndagen på Norrbottens flygflottilj, F21, för en övning med svensk militär.

– Det vi har bevittnat i dag är en historisk händelse, säger ställföreträdande flygvapenchef Tommy Petersson.

Strax efter klockan 16.31 bröts tystnaden på Norrbottens flygflottilj i Luleå. Eskorterade av tre Jas 39 Gripen landade två amerikanska strategiska bombplan för första gången i modern tid på svensk mark.

Planen av modell B-1B, del av USA:s så kallade Bomber Task Force, är i Sverige för att samöva med det svenska flygvapnet och den svenska armén.

– I dessa oroliga tider och i väntan på ett svenskt Natomedlemskap är det viktigt med starka partner och USA är, tillsammans med Finland, Sveriges viktigaste samarbetspartner, säger Tommy Petersson, brigadgeneral och ställföreträdande flygvapenchef, som tog emot planen.

Stort hemlighetsmakeri

Sverige har under flera års tid återkommande samövat med de amerikanska bombplanen. Övningen som inleddes på måndagen har enligt Petersson planerats under lång tid och föregicks av stort hemlighetsmakeri.

Även ett fraktplan av Herculestyp med ett 50-tal soldater, från det amerikanska flygvapnet, anlände. Inga besked om vad som skulle ske lämnades förrän B-1:orna stod på marken.

Det är Sverige som har bjudit in till övningen, som inleddes tidigare under måndagen.

– Vi gör det här i Norrbotten, från Luleå, i ett strategiskt viktigt område för Sverige. Vi gör det från en flottilj, F21, som har god erfarenhet av att ta emot och ge stöd till andra nationer.

Syftet är enligt flygvapenchefen att öva försvaret av Sverige, på och över svenskt territorium. Han ville på måndagen inte kommentera närmare hur länge övningen ska pågå.

Stärkt förmåga

Måndagens övningsbesked kommer ett knapp dygn efter att Försvarsberedningen presenterat sin nya säkerhetspolitiska bedömning som fått namnet ”Allvarstid”.

Risken för ett väpnat angrepp mot Sverige har enligt beredningen ökat, och Ryssland pekas ut som det största och mest direkta hotet.

En större svensk armé, fler värnpliktiga, nya ubåtar och inte minst en fortsatt förstärkning av flygvapnet lyfts som centralt för att möta det ökade hotet.

Fakta: Rockwell B-1B Lancer

Amerikanska flygvapnets Rockwell B-1B Lancer är ett fyrmotorigt amerikanskt långdistans-bombflygplan. Bombplanet hade kärnvapenkapacitet fram till 1994, men senare omvandlades de för att bära konventionella vapen.

Den är konstruerad för överljudshastighet och har en interkontinental räckvidd. Planen är 44,5 meter långa och har ett vingspann på 42 meter.

B-1 är, jämte B-2 och B-52, en av det amerikanska flygvapnets tre typer av strategiska bombplan. Modellen B-1B började levereras 1985.

I december 2022 visades nästa generation, B-21 Raider, upp av tillverkaren Northrop Grumman. Varje exemplar beräknas kosta uppemot 700 miljoner dollar. USA:s flygvapen har beställt minst 100 stycken, varav de första ska vara operativa i mitten av 2020-talet.

Det är första gången den här typen av plan landar i Sverige.

Källa: USA:s flygvapen, Northrop Grumman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.