En av de misstänkta knarksmugglarna hade tydliga spår av ”narkotika” på sina händer som polisen hittade med UV-lampa.

Amfetamin byttes ut mot mjöl – så fångades knarksmugglare i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Två män i Luleå har dömts till fyra års fängelse för grov narkotikasmuggling. Männen avslöjades med 1,4 kilo ”amfetamin” genom att de lurades via ett samarbete mellan tullen i Malmö och polisen i Luleå.

Det var tullen i Malmö som upptäckte en försändelse från utlandet med vad som på utsidan såg ut som ett spel för barn, men i själva verket innehöll 1,4 kg amfetamin, 1,8g kokain, 4,4 gram ketamin samt 104 tabletter MDMA.

Tullen bytte då ut amfetaminet till mjöl och preparerade mjölet med UV-pulver. Slutstation för paketet var Luleå där polisen kontaktades.

UV-lampa visade upp tydliga spår av ”narkotika” på en av den dömdes fingrar. Foto: Polisens förundersökning

Såg på när misstänkt hämtade ut paket

I Luleå satte polisen upp span på lägenheten där paketets mottagare bodde. Sedan följde de efter honom när han gick för att hämta ut paketet på en bensinstation.

När polisen kort därefter slog till mot mannens lägenhet hittades ytterligare en man i 20-årsåldern och på vardagsrumsbordet låg två påsar från försändelsen från Malmö.

När polisen lyste på männen för att se om de hade hanterat det de trodde var narkotika kunde UV-pulvret ses på deras kläder, i näsan och munnen på den ena mannen.

Under onsdagen dömdes männen till fyra års fängelse för grov narkotikasmuggling.

Hör åklagaren Anna Bergström berätta mer om detta i videon ovan.

Här är paketet med narkotikan uppackat av polisen. Foto: Polisens förundersökning

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.