• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Möt smittskyddsläkaren Anders Nystedt som arbetat i stort sett dygnet runt sen pandemin slog till. Foto: SVT

Då tror Norrbottens smittskyddsläkare att samhället är på banan igen

Publicerad

Norrbotten fick samhällssmitta 20 mars och därmed har viruset härjat i länet i över nio månader. Smittskyddsläkaren Anders Nystedt ser dock positivt på framtiden och tror att samhället kan vara ”på banan” till sommaren.

Året 2020 kommer nog alla att minnas som ett riktigt ”skitår”. Någonting smittskyddsläkaren Anders Nystedt själv konstaterade på en presskonferens under hösten 2020. Själv har han jobbat så pass mycket att han knappt vill erkänna hur många timmar det handlar om.

– Skulle jag säga det skulle det gå en säkring på Arbetsmiljöverket! säger han och skrattar.

Coronaviruset i Norrbotten

”Måste stå emot viruset”

Smittskyddsläkaren hoppas på att vi ska lära oss av våra misstag och kunna sköta eventuella framtida pandemier bättre. Men han säger att det var omöjligt att veta hur stort och svårt covid-19 skulle vara.

– Vi måste försöka att stå emot detta virus med garden uppe fram tills dess att vi har en bättre immunitet i befolkningen, säger han.

I videon ovan hör du Nystedt prata bland annat om framtiden och när han tror att samhället är relativt ”normalt” igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet