Medberoende är ett tillstånd som kan drabba en person som känner en missbrukare. Det kan exempelvis vara en person med drog-, spel-, shopping- eller alkoholproblem.
– Som medberoende anpassar man sig ofta till svåra situationer och det här gör att man får svårt att säga nej utan att få dåligt samvete. Man blir fokuserad på den andra personen, tar dennes ansvar istället för att lämna ansvaret där det hör hemma. På så sätt glömmer man bort sig själv och det här gör att man blir väldigt trött, uttömd på energi och man får ett väldigt dåligt mående, säger Ingela Yltén.
”Stort behov”
Det har varit ett högt tryck på anmälningarna till gruppen som i stort sätt redan är full – men kommunen kommer starta fler grupper i framtiden.
– Gruppen har vi startat för att det är så stort behov av den. Runt en person som har ett destruktiv liv går det 4-5 anhöriga runt omkring. De är väldigt isolerade och behöver stöd, en gemenskap och träffa andra i liknande situationer för att få ett igenkännande.
Styrkor och svagheter
Gruppen kommer att träffas en gång i veckan under 14 veckor. Tanken är att de ska få verktyg som gör att de kan förändra sitt beteende.
– En grupp är bra för där gör man speglingar på varandra eftersom man är så ensam och isolerad när man är anhörig. Man behöver få feedback från andra personer i form av speglingar som visar var man har sina styrkor och svagheter – och sedan jobbar vi med dem.
Hur känns det att hjälpa de här personerna?
– Det känns jättebra, vi känner att de är i behov av hjälp. Det är så mycket skuld och skam i det här, så de behöver verkligen få det här stödet härifrån, säger Ingela Yltén.