Annie Lööf, (C), avlade en visit i Luleå under onsdagen.

Annie Lööf om satsningarna i Norrbotten: ”Ett grönt skyltfönster mot hela världen”

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen besökte Centerpartiets ordförande Annie Lööf storsatsningarna H2 Green Steel i Boden och Hybrit i Luleå, som för första gången visade upp sin pilotanläggning.

De båda framtidsprojekten i Boden och Luleå ska producera stål utan koldioxid, vilket välkomnas av partiledaren.

– Jag är jättestolt över att norra Sverige är ett grönt skyltfönster mot hela världen. Det är en energiboom som sker just nu och då framför allt i Norrbotten. Att få besöka Hybrit och se vätgaslagret idag var en otroligt häftig upplevelse, säger hon.

Elen är inget hinder

Storsatsningarna som nu görs i Norrbotten för att producera stål utan koldioxid och med hjälp av vätgas kommer att kräva enorma mängder el, men det ser inte partiledaren Annie Lööf som något hinder.

– Redan nu finns det en plan projekterad för havsbaserad vindkraft på 130 terawattimmar. Sedan måste vi se till att ha elnät som byggs ut och är robusta, för att klara av överföringskapaciteten och det är nu det måste ske, säger hon.

Sverigedemokraterna vill bygga kärnkraftverk i Norrbotten. Vad säger du om det?

– Vi vill ha ökad elproduktion och vi ser att den billigaste elen är förnybar. Ska vi bygga kärnkraft så kommer det att ta decennier och det har vi inte tid med, säger Centerpartiets ordförande Annie Lööf.

I klippet berättar Annie Lööf om hur hon ser på storsatsningarna i Norrbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.