Det här var vad som mötte Anderas Kuhmunen när han var ute i renskogen. Foto: Privat/Sameradion & SVT Sápmi

Ännu en renskjutning

Uppdaterad
Publicerad

Igår hittades två skjutna renar i närheten av Yrttivaara, några mil öster om Gällivare.

På torsdagen hittade renskötaren Andreas Kuhmunen två renar som blivit skjutna i närheten av Yrttivaara, 60 km öster om Gällivare i Norrbotten.

 – Vajan levde ännu när jag hittade den, säger Andreas Kuhmunen, renskötare i Baste sameby, till SVT Sapmi.

Han och kollegan flyttade för en vecka sedan ner till området, som är deras vinterbetesland.

Andreas var ute för att i vanlig ordning titta till renarna, det var då han upptäckte en ren som låg ner vid älvkanten. Han trodde det var en sjuk ren och stannade.

 – Renen ställde sig upp, men föll ihop på en gång. Då såg jag att benet var av.

Andreas Kuhmunen avlivade renen för att avsluta plågorna och började undersöka renen. När han slaktat och flått renen, ser han det han misstänkt – skotthål.

 – Det känns inte alls bra och helst inte att sedan få se kalven som ligger död ett 40-tal meter därifrån, säger Kuhmunen.

Han berättar att han vid upptäckten ringde polisen direkt och eftersom polisen hade en patrull i Hakkas så var två poliser snabbt på plats. Enligt Kuhmunen tar poliserna bilder och säkrar spår.

Sameradion & SVT Sápmi söker just nu polisen för en kommentar.

Yrttivaara ligger bara ett par mil från Äijävaara, inom samma område där det tidigare förekommit många renstölder och renplågeri. Något som Sameradion & SVT Sápmi kunde avslöja redan i våras och som TV4:s Kalla Fakta sedan följde upp i ett av sina program i höstas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.