Kratern efter postflygkraschen i Oajevágge Foto: Máret Steinfjell/Sameradion & SVT Sápmi

Undersökningar ska kartlägga utsläpp

Uppdaterad
Publicerad

Det städas fortfarande på platsen i Jokkmokksfjällen, där ett postflyg störtade i januari. Det är IVL, Svenska miljöinstitutet, som sköter arbetet.

Under torsdagen avslutades det saneringsarbete som IVL har genomfört i veckan i Oajevággi där postflyget störtade och två personer omkom i början av året. Totalt har det städats upp omkring flera ton skräp från platsen, bland annat med hjälp av dammsugare.

”Gått bra”

Johan Strandberg är miljöskdeexpert hos IVL och i veckan har man finkammat olycksplatsen, men han har inte i dagsläget någon siffra på hur mycket man städat just i veckan.

Flygkraschen i Jokkmokksfjällen

– Det har gått bra. Man har arbetat med sektioner på platsen och det är personal från Skellefteås räddningstjänst som arbetat där, säger han till Sameradion och SVT Sápmi.

Anhöriga till de omkomna piloterna har lämnat rosor på haveriplatsen. Foto: Máret Steinfjell/Sameradion & SVT Sápmi

Ingen hälsofara

Det är miljökontoret på Jokkmokks kommun som har ansvar av tillsyn över saneringen och de har besökt platsen under hösten. Vid olyckan rann det ut flygbränsle i vattendrag, men provtagningar har visat att det är låga halter i vattnet.

Kommunen ser ingen hälsofara för människor. Och eftersom halterna är så pass låga föreslog IVL i sin rapport att ingen bränslesanering behövs. Men nu kommer kommunen begära kompletteringar innan ett slutgiltigt beslut kan fattas.

– Vi kommer att ställa krav på kompletteringar på rapporten från IVL som handlar om miljöövervakningen och förslag på åtgärder gällande flygbränslet. I rapporten gör man bedömningen att det är tveksamt om det finns behov av efterbehandling av området och att miljönyttan blir mindre än miljökostnaden att utföra den. Vi anser att det behövs mer underlag för att kunna dra den slutsatsen, säger miljöinspektör Sabina Sjöström.

Flygkraschområdet i Oajevágge Foto: Jakob Nygård

Fyra saneringsaktioner

Detta ser Johan Strandberg hos IVL, svenska miljöinstitutet som något positivt.

– Det är oproblematiskt för oss. Vi hade nästan förväntat oss det, säger han till SVT Oddasat.

Så fort begäran kommer från Jokkmokks kommun kommer IVL börja arbeta med en komplettering och den beräknas vara klar under hösten. Totalt har fyra saneringsaktioner genomförts i Oajevággi. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygkraschen i Jokkmokksfjällen

Mer i ämnet