Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Linn Wennberg vars familj har drivit butiken sedan 1907 och som under alla dessa år stått på samma plats i Kiruna. Foto: Hans Sternlund/SVT

Anrik butik blir granne med stängslet när Kiruna centrum avvecklas

Uppdaterad
Publicerad

En ny fas i avvecklingen av Kirunas gamla centrum har inletts. Nu börjar hus som snart ska rivas att stängslas in. Men några butiker är fortfarande kvar – och för dem blir det en påminnelse om att slutet närmar sig.

Linn Wennberg hör till en familj som har drivit en butik med slöjd och konsthantverk i generationer. Nu kommer stängsel upp bara på andra sidan gatan.

Sedan 1907 har butiken funnits på samma plats i centrala Kiruna. Grannar har kommit och gått och området har genomgått stora förändringar under åren som har gått.

Stadsomvandlingen i Kiruna

– Det börjar närma sig butiken och det här är ju en speciell plats för mig, säger hon.

Har fortfarande inget avtal med LKAB

Men det som väntar området nu blir den särklassigt största. Ingen i Kiruna centrum kommer undan sprickorna från gruvan och rivningarna som väntar.

Även deras butik kommer att behöva flytta, men de har fortfarande inget avtal med LKAB om vart de ska ta vägen och hur allt ska gå till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet