Anna Jonsson, HR chef BDX företagen AB. Foto: SVT

Anställda sökes: Hittelön 5 000 kr

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsgivare i Norrbotten har svårt att hitta folk med rätt kompetens när de ska anställa. Ett företag som vi träffat har utlyst hittelön till anställda som lämnar tips som leder till nyrekrytering.

George Omollo är ovanlig. Han har fått fast jobb trots att han är utrikesfödd. Men det tog 14 år att nå dit. Idag jobbar han med att lägga gatsten hos BDX. Ett jobb han fick genom projektet Workplaces Luleå.

Gått tre utbildningar

– Det har varit jättesvårt faktiskt. Och jag har kämpat, säger George Omollo. Jag har gått tre utbildningar. Jag gick svetsare – fick inget jobb. Jag gick snickare -fick inget jobb. Sen provade jag det här med och lägga gatsten, då fick jag jobb. Äntligen, säger George Omollo.

En dag per vecka går han utbildning. Där lär han sig mer svenska och också om svensk kultur och hur man umgås med varandra i Sverige.

Arbetslösheten bland inrikesfödda är 3,5 % medan den är 20 % bland utrikesfödda. Och detta trots att arbetsgivarna har svårt att få tag  i arbetskraft.

BDX har tillsvidareanställt 51 personer hittills i år. Ytterligare 63 har fått visstidsanställning. Men de behöver ännu fler och har, liksom många andra företag svårt att få tag på arbetskraft med rätt kompetens. Så svårt att de utlyst hittelön till de anställda

5000 i hittelön

– Vi vill uppmana våra medarbetare att rekommendera bra folk i deras nätverk som de känner att de kan gå i god för. Och då är vi beredda att betala en peng för det också som arbetsgivare, säger Anna Jonsson HR-chef i BDX företagen.

Hur mycket får de?

 – De får 5 000 kronor vid en lyckad rekrytering.

38% av de privata arbetsgivarna uppger att de har svårt att hitta arbetskraft med rätt kompetens och i offentlig sektor är det ännu svårare  – där är siffran 62%. Arbetsförmedlingen gör numera rekryteringsresor till tex Portugal och Grekland för att få hit läkare och tandläkare.

George Omollo har fått jobb med hjälp av ett projekt som heter Workplaces. Arbetsförmedlingen betalade en månads praktik och nu är han anställd.

Tänker ”utanför boxen”

BDX har också hittat Dilek Akyol. Hon har fått en projektanställning som ekonomiadministratör. Hon har varit i Sverige i tre och ett halvt år.  Och fick jobb genom något som heter Korta vägen.

Också ett projekt hos arbetsförmedling en där man vill ge möjlighet för utländska akademiker att få jobb och för företag/organisationer att hitta ny kompetens.

– Till arbetsgivarna har jag det rådet  att man ska vidga sin rekryteringsbas på något sätt, säger Timo Mulk-Pesonen, arbetsmarknadsanalytiker hos Arbetsförmedlingen.

Han fortsätter:

– Man bör titta på folk som kanske haft lite längre väg ut till arbetsmarknaden. Det vill säga våra nyanlända, dem med funktionsnedsättning och lite äldre sökande. Man får tänka lite utanför boxen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.