Samtidigt har landstinget behov att anställa personal efter konkursen, men hur många tidigare Sensiaanställda det blir är oklart. Vi har träffat en av dem som skulle ha börjat arbeta åt Sensia i sommar.
Lisbeth Hällgren är barnmorska och skulle ha arbetat åt Sensia i sommar. Nu har hon tagits in som extrapersonal på Stadsvikens hälsocentral. Hon är kritisk till hur Sensia agerade i samband med konkursen i slutet av juni.
Kritiserar Sensia
– Ena dagen anställer man ny personal, nästa dag går man i konkurs. Så man trodde ju nästan inte sina öron. Man tänkte att det kanske kommer ett annat besked i morgon men det kom inget annat besked i morgon. Sedan började man bli lite lack. Ojust att en dagen anställa och nästa dag gå i konkurs. Det finns något som heter anställningsstopp, säger Lisbeth Hällgren.
Lisbeth Hällgren är samtidigt tacksam att landstinget är beredda att ta över personal från Sensia.
– Landstinget gick tidigt ut och sa att vi tar över en del personal. Och det var skönt att höra det från högsta ledningen.
Oklart hur många som tas över
Landstinget har också en fodran på Sensia på 2.2 miljoner kronor. Det är bland annat för röntgen och ungdomsmottagning. Samtidigt har man fått ta över 20.000 personer som tidigare varit listade hos Sensia. Och det finns därmed ett anställningsbehov men hur många det blir från konkursansökta Sensia är inte klart.
– Vi vet att vi kommer att behöva ett antal barnmorskor och distriktssköterskor förutsatt att det här förhållandet fortsätter som det är idag, säger Eva-Lena Holmkvist Parkström som är chef för primärvården inom landstinget.
– De flesta på Sensia har ju fortfarande arbetsplikt och det gör att de inte är anställningsbara hos oss än, säger Eva-Lena Holmkvist Parkström.