Ett år med coronapandemin har satt sina spår i flera vårdverksamheter och vuxenpsykiatrin på Sunderby sjukhus är inget undantag. Under början av pandemin var det färre som sökte hjälp vid mottagningen – men sedan under slutet av förra året ökade trycket.
– Det är ett hårt ansträngt läge. Vi har en hel del patienter som söker vård samtidigt som vi har personal som är sjuka, säger verksamhetschefen Krister Berglund.
De märker att pandemin och bristen på sociala kontakter gör att många söker vård.
– Det försvårar allmänt för alla människor och särskilt för patienterna inom psykiatrin är det här en besvärlig tid. Och då är risken att den psykiska ohälsan ökar och man behöver söka sjukvård.
Ingen patient nekas vård
Berglund poängterar dock att de inte nekar någon som behöver sjukvård att komma till sjukhuset. Men det ansträngda läget gör att en kan få vänta.
– Alla som vill bli inlagda kanske inte blir det. Handlar om en prioritering och det är en läkare som bedömer vem som har högst behov.
Men för att kunna hjälpa fler har de bland annat utökat de allmänpsykiatriska platserna, tar emot patienter vid sin jourmottagning samt att de har ökat sin mobilitet för att kunna hjälpa patienter hemma innan de söker vård på sjukhuset.
– Personalen har fått anstränga sig mycket, men vi har en duktig personal inom regionen och de jobbar extremt hårt.
Hör Krister Berglund berätta mer hur vuxenpsykiatrin jobbar med vården under pandemin.