Skadeinsekten granbarkborre verkar minska i antal, enligt en ny rapport från Skogsstyrelsen. Foto: SVT

Antalet granbarkborrar minskar

Uppdaterad
Publicerad

Den fruktade skadeinsekten granbarkborren har ställt till med stor skada de senaste åren. Men en ny rapport från Skogsstyrelsen visar att antalet granbarkborrar förmodligen kommer att minska.

Granbarkborren är en skalbagge som kan orsaka stor skada på granskog och som kan döda hela träd när de är många till antalet.

Under 2017 hade rekordmånga barkborrar fångats i fällor efter Norrlandskusten. Och i stora delar av Gävleborg och Jämtland bedömdes faran för angrepp vara stor.

Väntas sjunka

Men inom ett par år förväntas antalet barkborrar sjunka till en normal nivå, ungefär som läget ser ut i Norrbotten.

– Vi har haft stora problem med granbarkborrens angrepp i Mellansverige, Västernorrland och Jämtland. Man har haft flera stormar efter varandra så det har funnits obegränsat med yngelmaterial i färska vindfällda träd, säger Per-Arne Malmberg, skogskonsulent vid Skogsstyrelsen i Kalix.

Han fortsätter:

– Här uppe i Norrbotten är det inga problem än så länge, bara man sköter skogshygienen och kör bort det virke som är avverkat till industrin mellan den 1 juli och 1 augusti beroende på vart man bor, så det ska inte vara några större problem.

Snön kan påverka

Norra Sverige har haft rekordmycket snö i vinter, något som Skogsstyrelsen tror kan ha betydelse för prognosen.

– Det innebär att det blir stor tillgång till vatten för träden när snön smälter, och det gör dem mer motståndskraftiga än när det varit lite snö. De blir stressade av torka.

Snöbrott ett problem

I Gävleborg har skogsstyrelsen upptäckt att trädtoppar brutits av på grund av snöns tyngd, så kallade snöbrott. Det är dock okänt hur stor omfattningen är, men det är något som skulle kunna gynna barkborrarnas föryngringsframgång.

– Jag är orolig för snöbrotten eftersom det är svårt att säga hur mycket det handlar om. Det är lite av en osäkerhetsfaktor som skulle kunna omkasta prognosen en aning, säger Nils Frank, skogskonsulent i Gävleborgs distrikt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.