Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och ansvarig för rymdfrågor, berättar om regeringens satsning på Esrange. Foto: Thommy Johansson/SVT

Klartecken för satellituppskjutningar från Esrange – regeringen satsar 90 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen satsar de pengar som behövs för att kunna börja skjuta upp satelliter från rymdbasen Kiruna. En satsning som börjar redan i år.

– Regeringen skjuter till 90 miljoner över tre år för kunna börja skjuta upp satelliter, säger Matilda Ernkrans (S), rymdminister.

I dag skjuter Esrange upp raketer som når tyngdlöst tillstånd för att sedan ramla ned på marken igen. Med den nya satsningen krävs raketer som är minst tre gånger så stora som Maxus-raketerna, som är de största vid Esrange idag, samt en ny ramp som de kan skjutas upp från.

Det är till detta man ska använda pengarna som nu utlovas av Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och ansvarig för rymdfrågor.

– Regeringen skjuter till 90 miljoner över tre år för kunna börja skjuta upp satelliter. Pengarna kommer redan i år för att kunna starta projektet, säger Matilda Ernkrans.

Det kommer att placera Esrange som rymdbas och Sverige som rymdnation bland de stora spelarna i Europa.

– Vi är glada över att Sverige har tagit det här steget, säger Stefan Gardefjord, vd SSC.

”Vi har väntat länge”

Satsningen blir en del i det som ofta kallas för den nya rymdåldern. I stället för stora nationella rymdprogram är det nu många privata aktörer som kommer att vara intresserade av att få upp små satelliter uppsända i omloppsbana kring jorden.

– Vi har väntat länge på det här. Det blir en jättespännande framtid, säger Lennart Poromaa, Esrange-chef.

Det är en marknad som håller på att explodera. I dag finns omkring 2 000 satelliter i omloppsbana, inom en tioårsperiod tros det handla om mellan 10 000-12 000 satelliter.

Utredningar har redan visat att satsningen skulle bli en bra affär, de stora investeringskostnaderna till trots.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.