Är skoter i tätorten verkligen lagligt?

Uppdaterad
Publicerad

Kiruna kommun gör ännu ett försöka med att tillåta skotertrafik inom vissa tätbebyggda områden. Men den som följer det kommunala beslutet riskerar ändå att bli utsatt för en polisutredning och kanske till och med bli fälld för brott mot terrängkörningslagen.

Från och med den 1 december blir det tillåtet att köra skoter i vissa utpekade områden i Kiruna i tätorten. Det ska vara ett avsteg mot det generalla förbudet att köra terrängfordon på vägar i tätbebyggt område.

Miljö- och byggnämnden har tagit liknande beslut tidigare men fått bakläxa i högre instans. Men den privatperson som ska pröva på den nya möjligheten riskerar mer än bara en bakläxa.

Trots det kommunala beslutet kan det nämligen fortfarande vara olagligt att köra skoter på villakvarteret ut mot skoterleden.

– Trafikföreskrifter som kommunen beslutar om är längst ner i hierarkin. Innan det kommer alla andra lagar, föreskrifter och förordningar som ska överprövas först, säger Anders Malmström, gruppchef vid polisen i Kiruna.

Och de är man skyldig att känna till?

– Så är det. Man är alltid skyldig att hålla koll på lagen.

Vid miljö- och byggnämnden är man medveten om att man är ute i ett juridiskt gungfly och att polisen inte är överförtjust i beslutet.

– Absolut, det finns många tveksamheter. Vi tog det här beslutet för att det ska kunna prövas, säger Kjell Wettainen (S), vice ordförande.

Det enda sättet att att få klarhet i det juridiska är alltså att det prövas, vid en polisutredning och av en högre instans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.