Arbetarna i Kiruna behövde egna samlingslokaler för att kunna festa

Publicerad

En orsak till att Folkets hus-föreningen i Kiruna hade egna lokaler från början var att det inte var självklart att arbetarna fick tillgång till samlingslokaler i samhället som exempelvis bolaget ägde.

– De behövde egna lokaler för att träffas och umgås för fester, säger Lars Andersson, före detta föreståndare i Folkets hus.

Folkets hus-rörelsen i Kiruna startade 1901 i januari och redan i april hade de byggt en egen lokal. På den tiden var det inte självklart för arbetarna att komma in i samlingslokaler som gruvbolaget ägde.

– Arbetarna kände att de behövde egna lokaler för att träffas och umgås för fester och möten och så vidare. Och det var ju en av anledningarna till att man bildade en förening i egna lokaler, säger Lars Andersson.

”Fantastiskt att fira 120 år”

1901 var Folkets hus-föreningen en av Kirunas största föreningar – och de välkomnade andra föreningar att nyttja lokalerna.

– Det är fantastiskt att det är 120-årsjubileum i år och det är beundransvärt.  Det är inte alla föreningar som har lyckas hålla igång så länge, säger Lars Andersson.

Innan pandemin slog till var det inte heller ovanligt att Folkets hus olika evenemang lockade cirka 300 000 gäster – varje år.

– Det visar vilken mötesplats Folkets hus kan vara, säger den nuvarande verksamhetschefen Tommy Pettersson.

I videon gör Lars Andersson en djupdykning i föreningens 120 år gamla historia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.