– Vi är helt överens om grundproblemet, vite eller inte, säger Moa Bjerner, chefsläkare och divisionschef för Länsjukvård 1. Foto: Johanna Sandgren/SVT & Ulirca Wänkkö/SVT

Arbetsmiljön på akuten vid Sunderby sjukhus döms ut – regionen hotas av vite

Uppdaterad
Publicerad

Region Norrbotten hotas av en halv miljon kronor i vite för brister i arbetsmiljön vid akuten på Sunderby sjukhus. Arbetsmiljöverket anser inte att det gjorts tillräckligt mycket för att lösa vårdplatskrisen.

Det är bristen på vårdplatser och långa väntetider för patienterna som ökat arbetsbelastningen bland personalen på Sunderby sjukhus akutmottagning.

”Vi är helt överens”

Arbetsmiljöverket menar att patienterna snabbare ska skrivas in på en vårdavdelning.

Förvaltningsrätten ska i vår ta ställning till verkets krav på en halv miljon kronor i vite för Region Norrrbotten.

– Det här handlar om att vi inte har tillräckligt många disponibla vårdplatser på sjukhuset för att möta befolkningens behov och det är inte bra för patientsäkerheten eller arbetsmiljön. Vi är helt överens om grundproblemet, vite eller inte, säger Moa Bjerner, chefsläkare och divisionschef för Länsjukvård 1.

Öppnar ny vårdavdelning

Regionen ska ge förvaltningsrätten sin bild av situationen senast den 2 mars och sedan ska rätten besluta i vitesfrågan.

– På måndag öppnar vi åtta akutvårdsplatser på en ny vårdavdelning i anslutning till akuten på Sunderby sjukhus och det kommer att underlätta situationen för både personalen och patienterna. Nästa steg för oss är att utöka antalet palliativa vårdplatser så fort vi kan, säger Moa Bjerner.

Utöver Arbetsmiljöverkets krav har Inspektionen för vård och omsorg, IVO, lagt fram ett viteskrav på tio miljoner kronor för brister vid akuten i Sunderbyn, men i det fallet har regionen inte hört något av myndigheten sedan oktober 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.