Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet – Bodens artilleriregemente berättar hur Archer-utbildningen har gått. Foto: SVT

Archer på plats i kriget – ukrainska soldater utbildade i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainska soldater har utbildats i artillerisystemet Archer på svensk mark. Nu är de i mål och soldaterna har återvänt till kriget.

– Det har varit en intensiv period, säger Stephan Sjöberg, chef på Bodens artilleriregemente A8, om utbildningsinsatsen.

I januari tillkännagav regeringen att Sverige skulle skicka det eftertraktade artillerisystemet Archer till Ukraina.

Nu, tio månader senare, är den svenska utbildningen för ukrainska soldater och mekaniker slutförd – och det har gått undan.

– Under de premisser vi har haft tycker jag vi har fått ett bra resultat, säger Stephan Sjöberg chef för Bodens artilleriregemente.

Hektisk tid för de inblandade

För de regementen som berörts är det en intensiv period man nu lägger bakom sig.

– Vi har balanserat det viktiga stödet till Ukraina mot den beredskap som vi är anbefallna att hålla, samt att även ordinarie utbildning av värnpliktiga fortsätter, säger Stephan Sjöberg.

I klippet hör du om utbildningen av ukrainska soldater på svensk mark. Instruktören har valt att vara anonym av säkerhetsskäl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.