Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Fint att alla kroppar får synas” – möt modellerna i Arjeplog och se deras nakenbilder i årets kalender. Foto: Grit Martin & Magnus Karlsson

Jutiskalendern tillbaka – med nakenbild inspirerad av indisk gud

Uppdaterad
Publicerad

Nakenkalendern är tillbaka och i år med temat ”Händelser vid vatten”. Harleen Kalkat var en av modellerna till årets bilder.

– Givet att man ställer upp när man får frågan, säger hon.

Jutiskalendern som härstammar från den lilla byn Jutis i Arjeplogs kommun har funnits sedan 2008. 2024 års upplaga har temat från SVT-serien ”Händelser vid vatten” som spelades in i Arjeplog.

Harleen Kalkat var en av modellerna och tyckte årets tema passade bra, då hon kunde få ta inspiration från sitt hem Arjeplog och sina rötter i Indien.

– Min pappa är från norra Indien och där finns guden Shiva som är lila, så jag tänkte att jag skulle försöka likna den guden, säger hon.

”Inte kallt”

Trots att bilden togs i ett vintrigt Arjeplog, berättar Magdalena Rosie att kylan inte var ett problem när hon poserade naken.

– Det var inte kallt faktiskt. I år kändes som ett tema som verkligen passade mig, så därför valde jag att ställa upp i år, säger hon.

I klippet ser du kvinnornas bilder till årets nakenkalender och hör varför de valde att posera nakna.

Jutiskalendern

Jutiskalendern startades 2008. Jutis blev känd som änkornas by på 1970-talet efter att många män som jobbade med hormoslyr dog. Hormoslyr var ett växtgift som sprutades i skogarna på 50-talet. Så på 70-talet höll byn på att dö ut.

Därför går delar av intäkterna för kalendern till cancerforskning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.