Socialchefen i Arjeplog, Robert Cortinovis, tror bland annat att julhandeln ligger bakom den ökade smittspridningen. Foto: Viktor Lundmark/SVT

Nu har samhällssmittan kommit till skonade Arjeplog

Uppdaterad
Publicerad

Under 2020 var Arjeplog en av de kommunerna i landet som klarade sig bäst ifrån coronaviruset. Men under årets andra vecka har nio personer konstaterats vara smittade – och viruset har tagit sig in på ett äldreboende och i grundskolan.

Från mitten av september fram till årsskiftet hade Arjeplog totalt sju fall av covid-19. Men de senaste två veckorna har elva personer konstaterats med covid-19, och viruset har tagit sig in på äldreboendet Vaukagården/Tallbacken.

– Vi har haft julhandel, jul- och nyårshelg och det är troligtvis orsaken till den ökade smittspridningen, säger Robert Cortinovis, socialchef i Arjeplog.

Coronaviruset i Norrbotten

Tidigare i veckan fick kommunen beviljat besöksförbud på äldreboendet.

Många utländska säsongsarbetare

Efter årsskiftet inleddes biltestsäsongen. Även om den sker i mindre omfattning än tidigare år har det ändå inneburit mängder av utländska säsongsarbetare i kommunen.

– Biltestföretagen har förberett sig inför det här och jag är övertygad om att man håller hårt på de rekommendationer och regler som finns. Vi kan inte uttala oss i dagsläget om det skulle vara någon orsak till smittspridning, säger Cortinovis.

Under tisdagen meddelade även kommunen att en grundskoleanställd och tre elever testat positivt för covid-19. Enligt kommunen är det inte någon bekräftad smittspridning i skolan och ingen stängning av skolan är aktuell i dagsläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet