Utbildningschef Fredrik Westerlund har fått i uppdrag att utreda omställningen av gymnasieskolan. Foto: SVT

Arjeplog utreder nedläggning av gymnasium på orten – är för dyrt

Uppdaterad
Publicerad

På grund av höga kostnader utreder nu Arjeplogs kommun att helt lägga ner sitt gymnasium. Elever ska istället erbjudas utbildning i Arvidsjaur och Skellefteå.

Arjeplog har landets tredje högsta kostnad för sina gymnasielever på Hornavanskolan.

Totalt kostar verksamheten 22 miljoner per år för kommunen.

Kommunstyrelsen har därför beslutat att ge utbildningschefen uppdrag att utreda en nedläggning av gymnasieverksamheten. Förslaget handlar om ett nollintag av elever och ett samarbete om utbildning med Arvidsjaur och Skellefteå.

– Vi  har länge sökt en modell som ger balans mellan tillgång gymnasieutbildning på orten och en hållbar ekonomi, säger Isak Utsi (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Nu har vi en spännande och vettig lösning som vi utreder.

Fjärrundervisning väntar

Skellefteå kommun erbjuder från hösten 2021 elever i kommunerna Arjeplog, Malå, Norsjö och Sorsele att välja mellan fyra studieförberedande program med elva olika inriktningar. Första året sker med fjärrundervisning och handledare på plats i hemkommunen.

– För studenter på studieförberedande program innebär förslaget ett år i Arjeplog följt av två år i Skellefteå, säger utbildningschef Fredrik Westerlund.

Avsikten är också att det ska finna möjlighet till lärlingsprogram på plats i Arjeplog under alla tre år från och med hösten 2022.

Elever: ”Arjeplog kommer dö ut”

Men bland eleverna som SVT träffade i dag var reaktioner en helt annan.

– Jag tror att det här kan vara början till slutet för Arjeplogs kommun, säger Lukas Hallin.

– Arjeplog kommer att dö ut, det blir nog konsekvens av det här Jag tror att folk kommer sluta flytta hit, säger Ebba ögren

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.