Arjeplogs kommun JO-anmäls för beslutet att omplacera ovaccinerad omsorgspersonal. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Arjeplogs kommun JO-anmäls för omplacering av ovaccinerad personal

Uppdaterad
Publicerad

Arjeplog, Stockholm och Uppsala har fattat beslut om att omplacera omsorgspersonal som inte vaccinerat sig mot covid-19. Nu anmäls de tre kommunerna av en person som hävdar att det är en diskriminerande åtgärd.

I anmälan till Justitieombudsmannen (JO) skriver personen bland annat följande.

”Om personer av religiösa skäl väljer att inte vaccinera sig så diskrimineras de på grund av sin religion eller trosuppfattning.”

Coronaviruset i Norrbotten

Personen anser också att även vaccinerad personal bör omplaceras då vaccinet varken skyddar mot covid-19 eller smittspridning utan endast minskar allvarliga symptom.

Får inte jobba i nära vårdsituationer

Det var den 29 september som SVT Nyheter Norrbotten berättade att Arjeplog fattat beslutet.

– Mina enhetschefer tilldelar dem andra arbetsuppgifter tills vidare. Det kan vara administrativa uppgifter, schemaplanering, även städ, disk eller tvätt. Det som gäller nu är att personerna inte får jobba i nära vårdsituationer med de äldre, svarade socialchefen Robert Cortinovis, på frågan om vad de ovaccinerade får göra när de omplacerats, då.

I klippet ovan hör du hör Uppsala kommun resonerar kring ovaccinerad personal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet