Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Arjeplogs kommunalråd Isak Utsi (S) om riskerna med höjd åldersgräns för A-traktorer. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Arjeplogs kommunalråd om EU:s epa-förslag: ”Fler unga i trafikolyckor”

Uppdaterad
Publicerad

EU-parlamentet har röstat om ändrade regler för A-traktorer. En som sätter sig emot åldershöjningen från 15 yill 16 år är Arjeplogs kommunalråd Isak Utsi (S), som kandiderar till parlamentet:

– Jag befarar att vi kommer se fler ungdomar i trafikolyckor.

I dag får alla som fyllt 15 år köra A-traktor i högst 30 km i timmen. Men efter EU:s förslag blir det både hårdare körkortskrav och en åldersgräns på 16 år.

– En höjd åldersgräns för A-traktorer riskerar att leda till att fler 15-åringar kommer välja mindre trafiksäkra alternativ som mopedbilar, säger Utsi.

Vill se tydligt avståndstagande

För mopedbil ligger åldersgränsen i dag på 15 år och den maximala tillåtna hastigheten är 45 kilometer i timmen. För mopedbilen ställs inget krav på höjd åldersgräns.

– Det är viktigt att vi från svenskt håll visar tydligt avståndstagande mot en höjd åldersgräns för A-traktorer. Jag tror att vi kommer se fler ungdomar i trafikolyckor.

Hör Isak Utsi om A-traktorernas betydelse för inlandets ungdomar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.