Arkeologen Nils Harnesk på Norrbottens museum tror att det finns många spännande fynd kvar att göra i länet. Foto: SVT

Här är de viktiga pusselbitarna i Norrbottens historia

Uppdaterad
Publicerad

Upptäckten att man framställt stål i Norrbotten för över 2 000 år sedan är en av många viktiga pusselbitar i länets förhistoria. I veckan öppnades utställningen Arkeologi i Norrbotten där norrbottningarna kan ta del av vad man hittills upptäckt.

Länge trodde man att Norrbotten bebyggdes först under medeltiden, men i samband med vattenkraftutbyggnaden började fynd göras och Norrbotten fick kort sagt en förhistoria. I utställningen på Norrbottens museum presenteras de senaste decenniernas fynd, som drastiskt förändrat bilden av vårt län.

Nils Harnesk, arkeolog på Norrbottens museum, pekar ut de två största fynden. Vid Aareavaara hittades den äldsta boplatsen i Norrbotten som är 10 600 år gammal:

– Det ändrade mycket av vår förståelse, det är en 1 000 år äldre historia än vi trodde, och det ändrade också ishavsmältningsteorin i den delen av Norrbotten.

Det andra är upptäckten av de första järnframställningsplatserna i vårt län som är 2 300 år gamla.

– Att man faktiskt framställde stål i en jägar-samlarmiljö är ju helt unikt, säger Harnesk.

Arbeta mot skolor

Hur mycket av det här tror du att norrbottningarna känner till?

– Jag tror att Aareavaara och järn i norr har haft ganska stort genomslag, men sedan är det nog mycket man inte känner till. Därför blir det viktigt att göra den här typen av utställningar, att ha programverksamhet och försöka sprida det på alla tänkbara sätt. Att arbeta mot skolor som vi också gör, tror jag är viktigt.

Mycket kvar att upptäcka

Tack vare nybyggda klimatmontrar kan nu föremål från arkeologiska undersökningar och museets samlingar visas upp utan att förstöras. Det handlar om bland annat mynt, beslag, knivar, lämningar av en blästugn och känsliga träföremål som akjor och skidfynd.

– Vi brukar säga att det är hälften som är inventerat. Den statliga fornminnesinventeringen lades ner innan vi hann klart här i Norrbotten och i Västerbotten. Det är stora delar av skogslandet som inte är inventerat så där finns jättemycket kvar att upptäcka av rena lämningar som vi kanske inte har stött på tidigare, säger Nils Harnesk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.