Deltagarna fick stundtals vädrets makter emot sig, så som det brukar bli på fjället. Foto: Victor Daggberg och Gustaf Adolfsson/Three pieceVisa alla (2)
Visa alla (2)

”Arrangemanget har gått jättebra”

Uppdaterad
Publicerad

Sol, dimma och snöblandat regn. Runt 650 deltagare fick uppleva klassiskt fjällväder när den 25:e upplagan av fjällorienteringstävlingen BAMM gick av stapeln i Kirunafjällen.

– Arrangemanget har gått jättebra. Vi har inte haft några större skador och ingen har kommit bort, säger Per Jonsson-Öhlin, marknadschef på Lapland resort.

Nytt lopp för i år

Fjällorienteringstävlingen BAMM (Björkliden arctic mountain marathon) som i år började i Björkliden och avslutades i Riksgränsen, lockade drygt 650 deltagare. Det finns totalt fyra olika klasser: 10, 30, 50 och 70 kilometer. Klasserna är också uppdelade i herrar, dam eller mixat lag.

Loppet på 10 kilometer är nytt för i år och en slags introduktionsklass för de som vill känna på hur det kan vara att springa i fjällmiljö.

– Vi hade 69 deltagare i den klassen så det blev ett jättelyckat första år, säger Per Jonsson-Öhlin.

”Allt från himmel till helvete”

Tävlingen sträcker sig över två dagar, från fredag till lördag, där en obligatorisk tältnatt ingår. Första dagen har man tio timmar på sig att ta sig till övernattningslägret.

– De hade tufft väder på fredagen, allt från himmel till helvete. Det var varmt när de startade men ändrades supersnabbt till tät dimma och snöblandat regn. Sedan vände det igen och så blev det en riktig sommardag på lördagen. Klassiskt fjällväder, säger Per Jonsson-Öhlin, marknadschef på Lapland resort.

Se bilder och en kort bit av löparnas kamp här ovanför.

De vann sin klass i BAMM 2018

Visa

Klass 70 dam: Inget resultat
Klass 70 herr: Jonatan Landström och Oscar Silvergran
Klass 70 mix: Thomas Johansson och Ingrid Persson

Klass 50 dam: Emma Bergström och Evelina Wickbom
Klass 50 herr: Daniel Ryberg Engström och Rasmus Staaf
Klass 50 mixat: Frida Lind-Oja och Tobias Thomson

Klass 30 dam: Kazlauskaite Inga och Gvildyte Tekle Emilija
Klass 30 herr: Mattias Berglund och Jan Norling
Klass 30 mixat: Daniel Almqvist och Charlotte Nyberg

Klass 10 dam: Linnea Gustafsson
Klass 10 herr. Oskar Lundqvist

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer