Det råder betydande lavinfara i norra Lapplandsfjällen i helgen. Foto: TT

Lätt att underskatta lavinfaran i norra Lapplandsfjällen i helgen

Uppdaterad
Publicerad

Vikten av en skidåkare kan just nu räcka för att utlösa en stor och farlig lavin i norra Lapplandsfjällen. Lavinfaran klassas som betydande i flera områden.

Flera laviner inträffade på fredagseftermiddagen i Nordnorge. Minst fyra personer omkom, enligt den norsk nyhetsmedia. I Kiruna/Riksgränsenfjällen samt i Kebnekaiseområdet klassas lavinfaran nu som betydande.

– Även om situationen inte på långa vägar är lika allvarlig som i Nordnorge så har vi ett farligt snötäcke även i en del områden som ligger nära den norska gränsen, säger Mattias Tarestad, lavinexpert på Naturvårdsverkets lavinprognostjänst.

Risk för stor och farlig lavin

En längre period av kallt och klart väder har skapat svag snö, som sedan har blivit begravd av ytterligare snö när det började snöa och blåsa tidigare i veckan. Den ovanpåliggande snön, ett så kallat flak, binder väldigt dåligt mot den gamla snöytan.

– Det krävs väldigt lite för att balansen ska rubbas, vikten av en skidåkare kan räcka för att starta en stor och farlig lavin, säger Mattias Tarestad.

Se upp under helgen

Att vädret ser ut att bli bättre under helgen minskar sannolikheten för spontana laviner, men ökar samtidigt sannolikheten risken för lavinolyckor med människor inblandade.

I klippet nedan kan du höra fjällsäkerhetssamordnaren Per-Olov Wikberg som delar med sig av de viktigaste tipsen för att klara sig säkert ner för offpisten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.