Artificiell intelligens ska minska förseningar i tågtrafiken

Uppdaterad
Publicerad

Artificiell intelligens som mäter skador på rälsen intill tågväxlar ska minska förseningar och spara pengar på underhåll. Forskare på Luleå tekniska universitet har just inlett ett försök på en provräls där de drar tåg fram och tillbaka och matar en dator med information om vibrationerna i rälsen.

– Eftersom tågtrafiken är ett så klimatsmart alternativ så är det bra om den är ett realistiskt alternativ istället för till exempel lastbilar. Då vill det ju till att det fungerar, säger Jan Lundberg, professor inom drift- och underhållsteknik.

Det är han som leder projektet vid LTU, Luleå tekniska universitet.

Kan halvera förseningarna

I två år ska mätningar göras på en provräls där ett tåg dras fram och tillbaka för samla in data om skador på rälsen – skador som forskarna själva ibland skapar för att lära datorn hur vibrationskurvorna ser ut när rälsen är skadad.

Om tågtrafiken blir kvitt störningarna som är kopplade till oplanerade stopp på grund av strulande tågväxlar, räknar professor Jan Lundberg med att förseningstimmarna kan halveras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.