Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I videon berättar kommunalrådet Lars Forsgren (S) varför kommunen säljer såväl campingen som skidanläggningen i Arvidsjaur. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Arvidsjaurs kommun säljer turistanläggningar – men ”helig” badplats skyddas

Publicerad

Nu har Arvidsjaurs kommun beslutat att sälja både ”Camp Gielas” och Vittjåkkanläggningen via budgivning.

– Vi ser en möjlighet att utveckla samhället och minska kostnaderna för kommuninvånarna, säger kommunalrådet Lars Forsgren (S).

Under tisdagens kommunfullmäktige i Arvidsjaur fattades beslut om att campingen Camp Gielas och Vittjåkk skidanläggning ska säljas via anbud.
Skidanläggningen har under drygt tre år legat ute till försäljning och turistanläggningen har länge varit omdiskuterad.

– Camp Gielas har under många år genererat ett visst överskott, men de senaste åren har campingen gått kraftigt minus. Vi har mindre turister och det beror till viss del på pandemin, men det var även så innan också, säger Arvidsjaurs kommunalråd Lars Forsgren (S). 

Campingen backade två miljoner

Att det saknas aktiviteter på campingen kan vara  en av anledningarna till att antalet turister minskat de senaste åren. Camp Gielas har under många år finansierat underhåll och drift av längdskidspår, skidbacken på Prästberget samt husvagnscampingen på Vittjåkk.

– Arvidsjaurs kommun saknar pengar för att investera i campingen som även behöver rustas upp. Under år 2020 gick den back drygt två miljoner kronor, säger Lars Forsgren.

Vad hoppas ni på vid en försäljning? 

– Vi hoppas att det kommer någon företagare som ser glädjen i Arvidsjaur och som vill satsa på campingen så att det blir jättebra för alla. Får man en högre omsättning så genererar det samma summa tillbaka till samhället, säger Forsgren. 

Hur blir det med Sporthallen och badplatsen intill Camp Gielas? 

– Badplatsen är helig och vi kommer att ställa krav på köparen att den ska vara tillgänglig för kommuninvånarna även i framtiden. Då det gäller sporthallen så kommer den att vara kommunägd, säger Lars Forsgen. 

Vill ha minst sju miljoner för anläggningarna

En affärs- och utvecklingsplan ska bifogas anbudet och Arvidsjaurs kommun tar sig fri prövningsrätt, vilket innebär att det står kommunen fritt att välja vem som ska få köpa anläggningarna. 

Till vilket pris är ni villiga att sälja Camp Gielas och Vittjåkkanläggningen? 

– Vi har ingen övre gräns, men vi vill ha det bokförda värdet som är cirka sju miljoner kronor, säger kommunalrådet Lars Forsgren. 

I videon berättar Arvidsjaurs kommunalråd Lars Forsgren varför kommunen säljer turistanläggningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer