Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
MS-sjuka Ingvar i Övertorneå fick ingen assistans på tio dagar – hittades död Foto: Privat

MS-sjuka Ingvar i Övertorneå fick ingen assistans på tio dagar – hittades död

Publicerad

Svår värk, tunga mediciner och rullstolsburen. Ingvar Lomhed, 65, i Övertorneå var svårt sjuk i MS och beviljad över 80 assistanstimmar i veckan. Men assistansbolaget som vårdade honom lämnade Ingvar ensam i tio dagar – och när de väl dök upp hittades han död.

När SVT träffar Ingvars närmast anhöriga har det snart gått två månader sedan deras halvbror avled i sin ensamhet. Eller det var då han hittades, när han dog kan ingen svara på. Inget datum för Ingvars död finns i runan de skrev.

– Vi mår dåligt. Det är jätteviktigt för oss att få veta hur det blev så här så att det inte drabbar någon annan. Man kan ju inte lämna en människa med ett stort vårdbehov ensam, säger syskonen Anders och Lena Niemi.

Grannen fick inget svar

Det var fredagen den 25 februari som MS-sjuka Ingvar Lomhed fick ett sista besök av assistansbolaget. Det bekräftar en granne som hälsade på Ingvar strax efter att den personliga assistenten lämnat lägenheten.

Senare samma helg knackade grannen på men dörren var låst och Ingvar verkade inte vara hemma.  

– Jag var både bakom dörren och fönstren men såg eller hörde ingenting.

Helgen passerade utan aktivitet i lägenheten.

– Jag knackade på igen och ringde flera gånger på mobilen. Jag fick inget svar och tänkte att han kanske hamnat på sjukhus igen eftersom han var så dålig, säger grannen.

Ingen personal dyker upp

Ingvar hade behov av personlig assistans sju dagar i veckan men ingen assistent kommer resterande dagar under helgen eller följande vecka. Han får bara två telefonsamtal och tre sms av assistansbolaget i början av veckan sen blir det tyst, trots att de inte får något svar från honom.

Det hinner bli måndag den 7 mars innan den tidigare sjukskrivna assistenten åter besöker Ingvar. Då hittas han livlös på golvet intill sin säng och assistenten larmar 112.

”Man 65 år påträffad av personlig assistens. Personen är likstel, har inte haft assistans under helgen. Oklart om han haft besök under föregående vecka”, dokumenterar polisens RLC-operatör i händelserapporten som SVT begärt ut.

”Fick veta att ambulans och bårbil varit där”

Ingvars granne var själv på väg för att titta till honom den dagen.

– Men innan jag hann knacka på så fick jag veta att ambulans och bårbil varit där. Då förstod jag att han var död.

Svårt MS-sjuka Ingvar Lomhed var beviljad över 80 assistanstimmar i veckan – han dog ensam i sitt hem med blott två missade samtal och tre sms från företaget som åtagit sig att vårda honom.

När han dog kan ingen svara på, eller om hans liv hade gått att rädda.

Frösunda assistans: Vi saknade rutiner

Assistansbolaget som ansvarade för avlidna Ingvar i Övertorneå vill inte ställa upp på en intervju men säger i en anmälan att man saknade rutiner. Läs mer här.

I videon berättar halvbrodern Anders hur det såg ut när Ingvar hittades i lägenheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Ingvar i Övertorneå

Mer i ämnet