Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du åklagaren Rickard Finnberg som har jobbat intensivt med Lulebohärvan. Det handlar om 164 åtalspunkter och det totala värdet är 13 miljoner kronor. Foto: Filip Hannu/SVT

Sex personer åtalas i Lulebohärvan – fakturafiffel för 13 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

I dag väckte åklagaren Rickard Finnberg åtal mot sex personer för grov trolöshet mot huvudman och medhjälp till grov trolöshet mot huvudman i den så kallade Lulebohärvan. Det samlade värdet av fakturafifflet uppges vara 13 miljoner kronor.

Det var för två år sedan som bostadsbolaget Lulebo slog larm om fiffel med fakturor i mångmiljonklassen och som huvudman pekade en av bolagets dåvarande chefer ut.

Och flera lokala företagare misstänktes för medhjälp i härvan.

Miljonsvindel på Lulebo

Sex personer åtalas

Sedan dess har åklagaren och polisen arbetat intensivt med fallet som enligt kammaråklagare Rickard Finnberg är den största utredningen i sitt slag i Norrbotten tiotusentals sidor utredningsmaterial.

– Jag har väckt åtal på torsdagen och det gäller huvudmannen, alltså den tidigare anställde chefen, och fem medhjälpare som är företagare. Det blev totalt 164 åtalspunkter och det totala värdet är 13 miljoner kronor, säger Rickard Finnberg.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Miljonsvindel på Lulebo

Mer i ämnet